Haber

Hindistan’daki dünyanın en yüksek postanesi Spiti Vadisi’nde faaliyet gösteriyor

Kuzey Hindistan’daki Spiti Vadisi’nde deniz seviyesinden 4400 metre yükseklikte bulunan bir postane, bölgenin dış dünya ile tek bağlantısı.

Kuzey Hindistan’ın Himalaya Dağları’ndaki Spiti Vadisi, dünyanın en yüksek yerleşim alanlarından biridir. Çıplak dağları, tehlikeli geçitleri ve azgın nehirleriyle bu yüksek vadi, ıssız görünümüyle adeta bir uhrevi.

Vadide 4400 metre yükseklikte bulunan Hikkim köyündeki postane, bu ıssız bölgedeki küçük köylerin dış dünya ile tek bağlantısı. Köylüler buraya mektup göndermek ve banka hesaplarına para yatırmak için geliyorlar. Burada tesadüfen yolunu kaybedenler ise dünyanın en yüksek postanesinden gururla kartpostal gönderiyor.

Rinchen Chering, postanenin açıldığı 1983 yılından bu yana işletiyor. Burada araçlar yollara giremediği için mektuplar köylere elden teslim ediliyor. Kışın yoğun kar yağışı nedeniyle postane birkaç ay kapalı kalır.

Mektupları çevre köylere ulaştıran iki postacı var. Bunlar her gün 46 km yol kateder. Buradaki görüntü başka hiçbir yere benzemiyor.

Hikkim postanesinin hizmet verdiği 4-5 köyün nüfusu oldukça azdır. Cep telefonu kullanmak burada bir sorun; internet şu an buraya ulaşmadı.

Bu köylerden biri olan Komiç, 4587 metre yüksekliğiyle dünyanın karayoluyla ulaşılabilen en yüksek köylerinden biridir. Burada sadece 13 hane var. Aynı zamanda beş öğrenciye eğitim veren bir okuldur. Eski bir manastır ile arpa ve bezelye ekilmiş az sayıdaki tarlayı görmek mümkündür.

Kışın kar yağışı nedeniyle yollar kapandığı için bu köylerin dış dünyayla bağlantısı tamamen kesilmiş durumda. Ama köylüler hayatlarından memnun. Bir köy hanımı, buradaki tüm zorluklara rağmen hayatını “huzurlu” olarak nitelendiriyor.

Bu insanların hayatlarını şekillendiren en değerli unsurlardan biri Budist inançlarıdır. Bazıları binlerce yıl öncesine dayanan Hindistan’ın en eski Budist manastırları Spiti Vadisi’nde yer almaktadır.

Bunların en büyüğü, Spiti Nehri’ne bakan Ki manastırıdır.

Manastırlar, köylülerin dini, kültürel ve sosyal yaşamlarında değerli bir yere sahiptir. Komiç manastırındaki keşişler binlerce yıllık geleneği sürdürerek günlerce meditasyon yaparak insanlara merhamet ve cömertlik duygularını aşılamaya çalışıyor. Bu keşişlerin deniz kenarındaki manastırları ziyaret etmek için pasaportları vb. var. İşlemlerini postanede yaptırıyorlar.

Birbirine yardım etmek, güçlü olmak, kolay bir hayat yaşamak ve maneviyat gibi değerler, Spiti Vadisi halkının yüzyıllardır bu zorluklara göğüs gererek hayatta kalmasına yardımcı olmuştur. Ancak onlar bile küreselleşmenin etkisinden muaf değiller. Genç nesil, iş bulmak için büyük şehirlere taşınıyor. Geri kalanlar ise dış dünya ile ilişkilerini postane aracılığıyla sürdürüyor.

cesme-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu